Disse økonomiske fagtermer bør du kende tilNår du bliver ældre, vil du sandsynligvis komme i en situation, hvor du skal låne penge. Det kan være til en bil eller et hus, som de færreste jo har penge til at betale kontant. Det kan også være, at du skal tage et SMS lån. Uanset hvilken form for lån du ønsker at tage, er der nogle økonomiske begreber, som det er godt at kende til. Ved du for eksempel hvad er ÅOP, kreditvurdering og afdrag betyder? Det gør ikke alle danskere, og det kan blive et problem, hvis du skal låne penge. Følg med her og lær dem at kende!

Kreditvurdering

Kreditvurdering er et must at kende til, når du skal låne. Uanset om det er et billån eller SMS lån, du skal have, så skal du kreditvurderes. Når der foretages en kreditvurdering af dig, betyder det, banken vurderer, om de regner med du kan betale lånet tilbage. Gør de ikke det, vil du blive afvist som låneansøger, og så vil du ikke kunne låne hos dette selskab. Bliver du kreditvurderet positivt, så vil du blive godkendt til lånet. Ved en kreditvurdering kigger udbyderen af lånet blandt andet på dine faste udgifter, indtægter, boligforhold og RKI-registrering. Det er som nævnt uanset, om det er et SMS lån eller et boliglån.

Afdrag

Afdrag er et relativt nemt udtryk at kende til. Hos nogle udbydere hedder det fast månedlig ydelse og hos andre hedder det afdrag. Betydningen er dog den samme. Det er kort fortalt en betegnelse for det beløb, som du skal betale hver måned. Det er det beløb, som du betaler af.

ÅOP

ÅOP er nok den fagterm, som de færreste kender til. Det er dog en af de absolut vigtigste. For at gøre udgifterne ved for eksempel et SMS lån så gennemsigtige som muligt, er ÅOP opstået. ÅOP står for ”årlige omkostninger i procent” og er en procentsats for, hvor meget lånets samlede omkostninger ligger på. Normalt tæller folk kun renten med og glemmer de andre udgifter som eksempelvis stiftelsesgebyr, administrationsgebyr og så videre. Udgifter der godt kan have en okay størrelse, hvis du skal låne mange penge. Derfor er ÅOP afgørende at kende til som låntager.

Renters rente

Har du gået på skolebænken fornyligt, så har du måske lært om renters rente. Renters rente er en betegnelse for det beløb, der kommer på dine renter. Har du en opsparing, vil der komme renter på dine renter. På SMS lån vil dette selvfølgelig betyde, at dit lån bliver dyrere. Derfor er det afgørende at kende til renters rente, inden du beslutter dig for, hvilket lån du gerne vil vælge.

Insolvens

Hvis du er insolvens betyder det, at du ikke er i stand til at betale dine regninger. Det kan i værste tilfælde føre til RKI registrering.