×

Hvor mange tigerspring gennemgår et barn? – En guide til forældre 

Hvor mange tigerspring gennemgår et barn? – En guide til forældre 

Som forældre kan man opleve, at ens barn pludselig ændrer adfærd, tilsyneladende uden grund. Det kan være, at barnet har svært ved at sove, er mere klynkende eller krævende end normalt. Ofte kan det skyldes, at barnet er i gang med et tigerspring. Men hvad er et tigerspring egentlig, og hvor mange gennemgår et barn? 

 

I denne guide vil vi dykke ned i, hvad et tigerspring er, og hvordan det kan påvirke vores børn. Vi vil se på, hvorfor det kan være hårdt for forældrene, og hvad man som forældre kan gøre for at støtte sit barn igennem denne periode.

 

Et tigerspring er i bund og grund et spring i barnets udvikling. Det sker i de perioder, hvor barnet skal lære noget afgørende nyt, og som derfor har brug for at omstrukturere sin hjerne og sine basale handlingsmønstre. Tigerspring er ikke noget, der er videnskabeligt bevist, men mange forældre har oplevet, at deres børn gennemgår perioder med ændret adfærd og søvnmønstre i sammenhæng med de kendte tigerspring. 

 

Der er 10 tigerspring i alt, som foregår omtrent hver sjette uge i barnets første 20 måneder. Hvert spring varer i to til seks uger, og barnet kan virke irriteret, klynkende eller krævende og have svært ved at sove. For mange forældre kan ting, der normalt ville berolige barnet, som eksempelvis sutten eller en krammebamse, virke uduelige. 

 

Det første tigerspring sker typisk omkring den femte til ottende uge, og det er her, barnet udforsker sit sind og begynder at se mere klart. Det andet tigerspring sker omkring otte til 12 uger, hvor barnet lærer om ’følelsesmæssige relationer’, det vil sige at associere bestemte ansigtsudtryk. Det tredje tigerspring sker omkring 12 til 15 uger, og her er der fokus på at lære nye koordinationsevner og at finde balancen. 

 

Det fjerde tigerspring sker omkring 19 til 23 uger, og det bygger videre på det tredje tigerspring ved at barnet nu kan bevæge sig mere frit og i mere nuancerede bevægelser. Det femte tigerspring sker omkring 26 til 30 uger, og her kan barnets sprogudvikling tage fart, og barnet begynder at opfatte ting mere abstrakt. 

 

Det sjette tigerspring sker omkring 37 til 40 uger, og her handler det om at indkapsle sin verden og opfatte, at ting findes, selvom de ikke kan ses. Det syvende tigerspring sker omkring 46 til 49 uger, og her er det vigtigt for barnet at lære, at ’tingen’ og ’navnet på tingen’ er to forskellige ting. 

 

Det ottende tigerspring sker omkring 55 til 60 uger, og her øver barnet sig i at kunne forstå logisk sammenhæng, skelne mellem årsag og virkning og forstå enkle regler og rutiner. Det niende tigerspring sker omkring 64 til 67 uger, og her kan barnet lære at forestille sig, hvilke konsekvenser bestemte handlinger kan have, og begynder at få en forståelse for andres følelsesmæssige tilstande. 

 

Det sidste tigerspring, det tiende, sker omkring 75 til 82 uger, og her kan barnet lære at skabe en selvstændig identitet og begynder at have en kritisk og reflekterende tænkning. 

 

Som forældre kan det ofte være frustrerende, når ens barn pludselig har ændret adfærd og tilsyneladende ikke kan beroliges på de normale måder. Men ved at have kendskab til, hvad et tigerspring er, kan man som forældre forberede sig på den kommende periode og tage højde for, at ens barn kan have brug for ekstra støtte og tålmodighed. Det kan også være en god idé at se tigerspringene som en del af en spændende udvikling, hvor ens barn lærer nyt og bevæger sig fra det ene stadie til det næste. Ved at være opmærksom på tigerspringene, kan man som forældre være en endnu bedre støtte for ens barn igennem denne tid, og man kan glæde sig over at se, hvordan ens barn langsomt, men sikkert, bliver ældre og klogere.